събота, 25 януари 2014 г.

5 Неща Които Трябва Да Знаете за LED Крушките

Скоростта, с която LED технологиите се развиват е изумителна. Само за няколко години основни проблеми за масовото използване на LED крушки в дома бяха премахнати. А днес производителите се надпреварват да създават продукти за всеки кът от дома - от кухнята до банята. В същото време конкуренцията на пазара се засилва ,а продажната цена постоянно намалява, което е основание за все повече хора да застанат пред щанда с LED крушки в магазините.


 С невероятната скорост на развитие, постигната от производителите на светодиодни крушки, днес те се в пъти по-ефективни от конкурентните технологии – флуоресцентните крушки и добрите стари крушки с нажежаема жичка. Но преди да сте се впуснали да подменяте изцяло осветлението в дома си, е най-добре обстойно да се запознаете с техническите характеристики на LED крушките. Така ще можете да изберете най-подходящия продукт за вашите нужди.

Какво е лумен?

Лумен е физическа величина, отчитаща количеството светлина, отделена от източник. Това е много по-точен начин за измерване на ефективността на крушка, в сравнение със стария – ватове. Днес на всяка опаковка може да се види при каква консумация на енергия колко ярка светлина се отделя (измервана в лумени). Този метод дава по-ясна представа за функционалността и полезността на продукта. Означава се с lm/W (Lumen per Watt) и присъства върху всички опаковки на светодиодни осветители.

Безопасни ли са LED крушките?

Една от основните пречки за налагането на флуоресцентните лампи е наличието на опасни елементи като живак и олово. Дори и в малки количества, тези тежки метали са опасни за околната среда. ЛЕД крушките не съдържат такива вредни вещества и в серия от проучвания беше доказано, че са най-чистия светлинен източник на пазара.

Веднага ли светва LED крушката?

За разлика от флуоресцентните крушки, които премигват, когато се включат, LED крушките светват веднага. Освен това, те също не премигват по време на работа. Това предимство е много важно, особено за домашна среда, където лампите биват включвани и изключвани доста често.

С какво друго може да се похвали технологията?

Ако достъпните цени и уникалната ефективност не са достатъчни причини, ЛЕД крушките имат и няколко други качества, заслужаващи внимание. Едно от тях е, че те не привличат насекоми. Всички знаем какво се получава, когато включим лампа навън през лятна вечер – рояци от насекоми се скупчват. Тайната е в това, че повечето LED крушки не излъчват ултравиолетова светлина – главният виновник за досадните насекоми.

А цената?

Ако сравнявате цените на ЛЕД крушките с тези на нажежаема жичка или друга технология, ще забележите, че те са по-скъпи. Въпроса е това, че тази по-висока цена е оправдана и само за една година себестойността на крушката ще се е изплатила, а срока на експлоатация възлиза на 50 000 часа. Първоначалната инвестиция е по-голяма (по-висока цена), но въпреки това LED остава най-рентабилния и икономичен тип светлинен източник за вашия дом.

Няма коментари:

Публикуване на коментар