понеделник, 21 октомври 2013 г.

Как да пазаруваме осветление за дома?

По принцип купуването на крушка или нова лампа за дома не трябва да бъде голямо изпитание. В края на краищата това е просто една крушка, нали така? Оказва се, че и тук както и в много други аспекти от ежедневието информираността се изплаща в бъдещето. С навлизането на нови технологии се налага и промяна в навиците ни при закупуването на новите стоки. Един такъв пример са ЛЕД крушките и осветителни тела като цяло.


Ако все още не сте разбрали ЛЕД осветлението се счита за технологията на бъдещето, която тотално ще промени начина, по който се осветлява човечеството. Редица световни компании, известни със способностите си да „надушват” добри места за инвестиции и печалба, определят ЛЕД технологиите като такова. „Дженеръл Електрик” и „Голдман Сакс” вече са направили своите залози.

Но какво означава това за редовния потребител? Много просто – идва време да си кажем сбогом с крушките, такива каквито ги познаваме. Тук нямам в предвид някаква революционна промяна във формата или нещо подобно. Променя се само начина на функциониране, а опаковката си остава същата. Поне засега. Но едно нещо е вярно – с навлизането на новите ЛЕД крушки и осветление, потребителите трябва да променят начина, по който измерват представянето на крушките за дома, а съответно и начина си на пазаруване.

Лумени – ключът към ЛЕД крушките

До тук добре, но следва логичният въпрос – според какво да се водим при избора на осветление за дома? С огромния избор на пазара, какво трябва да следваме и съблюдаваме, за да направим точния избор? Отговорът се крие в лумените.

С риск да се върна обратно в часовете по физика, които протичаха изтощаващо и минаваха изключително бавно искам да обясня какво е „лумен”. Според Уикипедиа лумен е единица за светлинен поток в система. Това е и предпочитаната единица за измерване и отразяване на ефективността на една крушка в Европейския съюз.

В таблицата по-долу можете да видите, че една крушка с нажежаема жичка от 60 вата отделя 800 лумени светлина. За да отдели същото количество светлина, флуоресцентната крушка се нуждае само от 13 до 15 вата, а ЛЕД крушката – някакви си от 9 до 13 вата. 




Ват/ Използвана енергия



Стандартна крушка
ЛЕД Крушка
Флуоресцентна Крушка
Лумени 
(отделена светлина)
5
Няма
Няма
25
15
1-2
Няма
100
25
2-3
Няма
200
35
4-5
Няма
350
40
6-8
9-13
450
60
9-13
13-15
800
75
12-15
18-25
1100
100
16-20
25-30
1600
150
25-28
30-35
2600

Както виждате сами, днес не е толкова важно колко енергия консумира една крушка, а какво количество светлина отделя. Навиците се променят трудно първоначално. Ние сме свикнали да купуваме стандартни 60W крушки, защото имаме представа колко светлина отделят. Но това ще се промени с времето. Вече ще измерваме функционалността на крушката по количеството отделена светлина, докато науката не реши, че е време и това да се смени с ново мерило.


Няма коментари:

Публикуване на коментар