петък, 13 декември 2013 г.

3 Истории от света на уличното лед осветление

Вече много пъти сме разглеждали различните приложения и предимства на ЛЕД осветлението за частния сектор и домакинствата. С риск да се повтори написаното досега по темата е добре да споменем само,че ЛЕД продуктите са най-икономичния източник на светлина. Възвращаемостта на LED осветлението е много добра, защото консумацията на електроенергия е с над 80% по-малка, а екплоатационния им период е в пъти по-дълъг от този на волфрамовите и енергоспестяващи крушки.


Цели градове заменят старите улични лампи с LED


Какво би станало, ако тази технология се приложи и в обществения сектор? Например отделните общини или цели градове да преминат към улично ЛЕД осветление? В случая не само градските (населени места) могат да се възползват от подобряване на осветлението. Друг подходящ бенефициент е пътната инфраструктура – магистрали и междуградски пътища.
Със следващите 3 примера от различни точки на света искаме да покажем как предприемчиви общински служители по света спестяват огромна част от бюджетите за осветление и подобряват градската обстановка.

Лос Анжелис

С помощта на LED  Градът на ангелите е добре осветен през нощта
Вторият по големина град в САЩ вече е първи по употреба на улично ЛЕД осветление. В средата на лятото кметът на града Антонио Виларайгоса анонсира приключването на първият етап от проекта – подмяната на 141,089 улични лампи с ЛЕД такива. Още по-интересното е ,че редица по-малки градове в Калифорния вече са няколко стъпки пред Лос Анжелис.

Лос Анжелис не е и единственият от големите американски градове, тръгнали по пътя на уличното ЛЕД осветление. В средата на март градската управа на Лас Вегас съобщи,че са подменени общо 42,000 улични лампи. През април общинарите на Остин, Тексас също оповестиха намеренията си да инсталират 35,000 ЛЕД лампи из улиците на града.

Щата Върмонт

улично LED осветление
Ефективността на ЛЕД лампите е в пъти по-висока
Един от най-малките от Американските щати прави огромна крачка в подмяната на конвенционалното улично осветление с ЛЕД. В случая може би малките размери на щата спомагат за сравнително бързото приемане на идеята. Бързо е относително казано, защото подготовката започва през 2009 година и в процеса се заменят над 18,000 улични лампи. Очакваните икономии до 2014 година са в размер на 8,000 МВч.

Очакваните резултати от инсталирането на уличното ЛЕД осветление са три. Първо тази подмяна ще подобри осветлението през нощта и ще реализира значителни икономии за отделните общини във Върмонт. Второ както споменахме в предния параграф – 8,000 МВч спестена енергия. Трето, самите компании доставчици на електроенергия в щата получават добра възвръщаемост на първоначалната инвестиция.

Копенхаген

Датската столица е на път да свърже 20,000 улични ЛЕД лампи в интегрирана система за управление. Целта на градската управа е да улесни управлението и поддръжката на уличното осветление чрез постоянен мониторинг и контрол. Това ще доведе до допълнителни икономии. Проследяването и анализирането на пешеходния и пътния трафик например ще позволи изключването на осветлението в определени периоди на деня, когато няма движение. Така ще се спести допълнително енергия.


Все повече и повече градове по света се насочват към уличното ЛЕД осветление и това не е случайно. Освен че, осигурява огромни икономии за общинските бюджети (около 40% от разходите за електричество) и подобряване на градската среда, ЛЕД технологията може да се управлява чрез интегрирана за целия град система, а качествените LED лампи могат да светят цели 50 000 часа, чрез което значително да се намалят разходите за поддръжка и ремонтни дейности. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар