сряда, 11 септември 2013 г.

Led Осветление: Защо точно тази технология има потенциал да превземе пазара на осветлението?

Светодиодите са полупроводников източник на светлина, който се използва в най-различни устройства като сигнални лампи, „smart” телефони и други. В самото начало LED технологията, която е въведена в началото на 60-те години на миналия век, се състои само от многоцветни светлини с ниска интензивност. С развитието през годините се достига до съществено разширяване на спектъра на излъчваната светлина. Днес светодиодните лампи (или както са по-популярни днес LED лампи) са способни да излъчват ултравиолетови, инфрачервени и видими лъчи.

LED технологията – осветлението на 21 век

LED осветлението има способността да пести огромно количество енергия. Така че, не се учудвайте, когато научите, че повечето големи компании със стотици офиси, складове или производствени бази по света залагат на LED осветлението за нуждите на бизнеса си. Принципът на действие на светодиодите е сложен. За да не навлизам в подробности смятам за необходимо да спомена само ,че за разлика от традиционните крушки, където светлината се получава при нагряване на жичка, тук се използва електролуминисценция за произвеждането на светлина.

Осветлението на модерния дом е LED осветлението

Днес LED осветлението е нещо повече от мода. Постепенно то се превръща в разумна инвестиция не само за намаляване на разходите за ток, а и смел ход за опазване на нашата планета. Милиони домакинства по цял свят залагат на LED крушки. Те са не само в пъти по-екологично чисти, но и спестеното количество енергия в сравнение с традиционните крушки с нажежаема жичка е огромно. Експерти в областта на осветлението изчисляват, че светодиодните крушки са до 90% по-ефективни. Като основно предимство на новата технология пред луминисцентните и традиционните крушки се счита способността за фокусиране на светлина.

Основни предимства на LED крушките

Една кратка статия не е достатъчна, за да се изредят и опишат подробно предимствата на LED осветлението пред традиционните начини за осветление. Въпреки това, ще се опитам да вмъкна някои от най-впечатляващите предимства:
  • Енергийно ефективни – в годините на все по-широка дискусия за последствията от глобалното затопляне и човешкия фактор, високата енергийна ефективност на LED осветлението заслужава първо място в списъка. Както споменах по-горе в статията, LED осветителните тела имат до 90% енергийна ефективност. Какво означава това? Цели 90% от консумираната електроенергия се превръща в светлина, а не в топлина!
  • Пестите от сметките за ток – като пряко последствие идват спестяванията от сметките за ток. С по-малко пари получавате повече светлина, за по-дълго време. Какво повече може да искате?
  • Дълъг експлоатационен период – ето че има какво повече да се иска от LED осветлението! Светодиодните осветителни тела имат дълъг живот. В порядъка на умопомрачителните 80.000 часа! Това са около 9 години непрекъсната работа, 18 години при 12 часа в денонощието или 22 години по 10 часа на ден! Е ако това не е сделка...
Смятам да спра до тук. Сигурен съм, че има още предимства, които заслужават да бъдат споменати, но стига с LED осветление за тази вечер. Нужно е малко време, за да може човек да осъзнае с каква скорост се променя светът около нас. И как можем да помогнем на себе си и другите около нас с напредъка на технологиите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар